Velký test: Jídlo na cesty od Adventure Menu

0

Jídlo na cestách je vždy kompromisem. Budeme-li za ideální považovat domácí stravu konzumovanou v klidu rodinného stolu, tak počínaje houskou namazanou máslem a ozdobenou dvěma kolečky salámu a konče řízky v trojobalu z předchozího dne uložených v termoboxu, jídlo na cestách může být problémem. A pokud ne problémem, nutným zlem a ne příjemným zážitkem.

Mluvíme o jídle na cestách, aby bylo jasno, a ne o jídle mezi cestami v tom smyslu, že člověk jede/jde/pluje a v zastávkách si užívá lokální gastronomie v restauracích. Problém je buď v ohřevu, pokud si nesete či vezete hotové jídlo, anebo v uchování surovin, pokud chcete vařit. Je možná osvěžující uvařit si guláš v kotlíku na horách či u vody, ale jak dlouho syrové maso v batohu vydrží?

My tady máme Adventure Menu, jídlo speciálně připravené tak, že není dehydrované, ale je ošetřené a zabalené, že i bez skladování v chladu vydrží a nezkazí se. Abychom nepsali nesmysly, zacitujeme přímo z webu výrobce, kde se píše ,že „zvolili jinou strategii, než je u většiny moderních „outdoor jídel“ zvykem a místo dehydrace jsme využili proces sterilace. Ten využívali již naši rodiče a prarodiče při tradičním zavařování.

My jsme ale šli dál a za použití moderních přístrojů jsme vyvinuli nový způsob sterilace, který nám umožní uchovat hlavní jídlo i s přílohou v takzvaném „tekutém stavu“.

Masové koule basmati s rajskou omáčkou jsou vyloženě chutné, pozitivní je, že rýže je zakomponována přimo do mletého masa, a tak nemusíte „honit“ zrnka vidličkou po talíři, v horším případě lovit v pytlíku.

Následná příprava pokrmu je tudíž velmi jednoduchá a rychlá, stačí už pouze ohřát. Sterilované jídlo si uchovává svou přirozenou chuť, vůni a vzhled společně s nutričními hodnotami a extrémní trvanlivostí. Čerstvé zůstane až po dobu tří let.“ Tolik tedy k podstatě jídla a jeho úpravy. Co budeme řešit? Podíváme se na Adventure Menu ve třech rovinách, nejprve si povíme o tom, jak se připravuje, jak dlouho to trvá, jak je to náročné. V druhém kroku se podíváme na nabídku, která je na trhu. A ve třetí fázi jídlo ochutnáme, tak trochu si zahrajeme na Ano, šéfe a zhodnotíme ho „chuťovým“ pohledem.

Adventure Menu si koupíte zatavené v pytlíku z pevného plastu. Na omak působí balení robustně, teď mluvím o tom, že jsem neměl strach, že protrhnu balení a jídlo se mi dostane do věcí v batohu. Naopak spíše se budete před jídlem chvíli prát s tím, že se vám nepodaří pytlík otevřít, než že by mělo dojít k nechtěnému protržení, což je dobrá zpráva.

Co dál? Jídlo je třeba ohřát a tady je několik možností. Můžete vzít celý pytlík a dát do mikrovlnky. Nebo můžete jídlo z pytlíku vysypat na pánev a ohřát na sporáku/plynové bombě. Popřípadě můžete jídlo hodit do hrnce s vroucí vodou, čímž se blížíme k tomu, co je na Adventure Menu tak skvělé. Samoohřev, který funguje na bázi hašení vápna. Každý, kdo si pamatuje základy chemie, anebo pracoval na stavbě, ví, že když se nehašené vápno zalije vodou, dojde k exotermické reakci, vápno se vyhasí za vzniku nezanedbatelného tepla. A to je přesně to, oč tu běží.

Kapsle ohřevu váží 20g v single verzi a 50g ve verzi pro ohřev dvou jídel současně. Po použití ji v lese zahodí jenom tupý barbar, nicméně pozitivní zpráva je, že kapsle není nijak ekologicky škodlivá.

V rámci Adventure Menu máte velký pytel, takzvaný zipper-bag, s uzavíratelným otvorem a ventilem pro únik páry, od kterého vložíte pytlík s jídlem, jednu tabletu pro ohřev, zalijete vodou dle návodu, zavřete pytlík a je to, za dvanáct minut máte horké jídlo. Hasící se vápno jídlo dostatečně prohřeje, je důležité nesahat na pytel, ten je opravdu horký, je vidět přes transparentní průhled, jak uvnitř vře voda. Tak tedy ještě jednou v několika krocích, pro přehlednost. Vezmete jídlo dle vlastního výběru, můžete i dvě najednou. Zvolíte správnou tabletu ohřevu (na jedno nebo na dvě jídla), vše dáte do ohřevového pytle, zalijete trochou vody a po dvanácti minutách je jídlo hotové. Jedna kapsle na ohřev jednoho jídla stojí 45 Kč při samostatném nákupu, set pěti kapslí a zipper-bagu přijde na 239 Kč. Větší kapsle na ohřev dvou jídel najednou vyjde na 55 Kč, v setu s stojí 289 Kč.

Jídla v nabídce jsou dělena do několika skupin, jsou zde hlavní jídla s přílohou, samostatná masa, snídaně či předkrmy/dezerty. Mezi ty poslední patří například rýžový nákyp se švestkami či žemlovka s jablky a skořicí, ty jsme zatím nezkoušeli, masa už ale ano, vedle hovězího na tymiánu je to krůtí maso na cibulce či vepřové na kmíně. Nás zaujala pečená kuřecí křidélka na medu a chilli. Hlavní jídla pak představují nejširší nabídku. Tam najdete třeba hovězí guláš s bramborem, jde o gulášek z hovězího předního z býků z volných chovů. Omáčka má být vařena podle osvědčeného poměru dvou dílů cibule a jednoho dílu masa, je zahuštěna bezlepkovou moukou a dokořeněna červenou sušenou paprikou. Příloha jsou vařené bramborové čtvrtky. Přesné složení: brambory (36%), hovězí maso přední (30%), cibule, bezlepková mouka, řepkový olej, rajský protlak (rajčata, sůl, cukr), česnek, sůl, paprika, pepř. Neobsahuje alergeny a balení má hmotnost 400 g.

Milovníky zvěřiny potěší jelenové ragú s bramborovými špalíčky, chuť jeleního masa se ve spojení s omáčkou z kořenové zeleniny s rybízovou marmeládou, červeným vínem a divokým kořením snoubí s bramborovými ručně válenými špalíčky. Dále je tady kuře korma s rýží, tandoori quinoa pro vegetariány, vše za 189 Kč. Naopak nadšenec české klasiky může volit vepřo-knedlo-zelo za 179 Kč, za stejnou cenu je pikantní kotlík s bulgurem, vepřové žebírko s bramborem, o deset korun je pak levnější kuře nadivoko nebo kuře po zahradnicku s fazolemi.

Kuřecí křídla na chilli a medu představují pouze masitou nabídku, to znamená, že musíte přikrojit kus chleba či sáhnout po rohlíku. Původně vypečená kůže pobytem v uzavřeném pytli ztratila svou křupavnost.

Naše menu se skládalo z vepřové se zelím a knedlíkem, kuřecích křídel na chilli a medu, masových koulí basmati s rajskou omáčkou a kuřete nadivoko s rýží. Začneme asi tím, co nám chutnalo nejméně, a to byla křídla. Věc se má tak, že prostě a jednoduše člověk nemůže očekávat křupavoučká křidélka právě vytažená z grilu, jde o maso na kosti, které bylo sice upečené, ale tím, že čekalo na svůj osud nějaký ten čas v pytlíku, o svou křupavost přišlo. Chuťově křídla v pořádku, masa bylo také dost, jídlo bylo příjemně pikantní, ale ne tolik, aby měl jeden na cestách obavu, že se pikantní zážitek bude opakovat, až strava projde tělem. Jen je tady ta skutečnost s tou křupavou kůží.

Vepřo knedlo zelo v pytlíku? Ano, funguje to a docela dobře. Obsah sáčku byl v docela dobrém poměru, nestalo se, že by mi něco zbylo nebo se něčeho nedostávalo, i když jako milovník zelí bych klidně dvě tři lžíce navíc s přehledem polkl. Maso se příjemně rozpadalo, kousky odpovídaly zhruba větším výpečkům či menším moravským vrabcům, knedlíky byly velikostí noky. Trochu jsem pak jídlo hodinku, dvě cítil na jazyku, v krku, ale – ano, celkově hodnotím velice pozitivně.  Dobré byly masové koule. Hodně masa, v něm zamíchaná rýže, takže konzumaci v klidu zvládnete lžicí, omáčka vyloženě chuťově velmi dobrá. A poslední jídlo, to bylo kuře nadivoko. Chuťově (nejenom na poměry outdooru) příjemný zážitek, bohužel v jednom kousku masa čekala uštípnutá kuřecí kost. Na chalupě, s minutovým dosahem záchranné služby a lékařem v nedalekém městě nic, co by člověk nepřežil, poraněnou dáseň zchladil hlt ledového piva a pár nadávek, nicméně „najít“ kost zapíchnutou do patra mezi zuby zavěšen na nějaké vysoké hoře, daleko od základního tábora?! Zde bychom se přikláněli k prosbě o vyšší kontrolu při zpracování masa, záludné kůstky, když je nečekáte, daleko od civilizace nepotěší.

Kapsle do zipper-bagu, zalít trochou vody a je to, ihned dojde k ohřevu. Jak je vidět přes průhled, voda se skutečně vaří, takže pozor – nesahat! Přebytečná pára odchází přes ventil, jídlo je hotové za 12 minut.

Jak shrnout zážitek s Adventure Menu? Jednoduše – jídlo je nad očekávání dobré a kvalitní, nevyžaduje žádné speciální zacházení či úzkostlivé skladování, ohřev za pomocí tablet je jednoduchý a funkční. Nabídka je poměrně široká a vybere si snad každý, cenově je jídlo také přijatelné – náklady jsou vyšší, než za kolik byste si jídlo uvařili doma, ale přidaná hodnota v trvanlivosti a možnosti rychlého ohřevu je zřejmá. Za nás zatím hodnocení kladné a to zatím znamená jen to, že v druhé várce vyzkoušíme další, doposud netestovaná jídla. Kdo tu říkal něco o rýžovém nákypu a hovězím guláši?!

 

Komentáře