Rumová omáčka je gastronomickou anekdotou, přesto ale pálenka do kuchyně patří

0

Mezi kuchaři koluje zprofanovaný vtip o bramborách s rumovou omáčkou. Samozřejmě je míněn klasický „tuzemák“ a ne třtinová delikatesa z tropické oblasti a komičnost má zpočívat v tom, že strávník přílohu nechá a „jí“ pouze omáčku. Levné, laciné, trapné, dalo by se říct, i když vlastně i docela vypovídající o tom, že použití pálenek v kuchyni není v našich končinách právě běžné, nebereme-li v potaz obecně známé flambování.

Je tady ale americká tradice v moderním pojetí, která dokládá opačný přístup globální optikou. Vezměme si bourbon, jehož historie se dotýká až roku 1789, kdy ho v dnešním okrese Bourbon County poprvé vyrobil baptistický kněz Elijah Craig. Ten se po několika ne příliš oslnivých pokusech rozhodl nechat zrát kukuřičnou whisky v ožehnutých dubových sudech. Palírna Heaven Hill vyrábí bourbon nesoucí jeho jméno dodnes. Na paty jim ovšem šlape rodina Jim Beam, která se řemesla drží již sedmou generaci.

Podržíme-li se ještě chvíli historie, připomeneme si, že o pár let později po Elijahu Craigovi, v roce 1795, byla v Kentucky založena rodinná firma Jim Beam. Dnes se o přípravu bourbonu s prapůvodní recepturou stará již sedmá generace tohoto rodu a výsledek je dlouhodobě považován za klasiku mezi prémiovými značkami. Tato pravá chuť Ameriky v sobě skrývá kukuřici, pšenici, sladový ječmen a vodu. Nic víc, nic míň.

Na konečný výsledek mají však největší vliv tři faktory – úrodná pole, voda a podnebí. Zatímco se v sudech mísí ingredience s nasládlou kentuckou vodou, svůj podíl na zrání má i podnebí, které je v Kentucky převážně teplé a mírné. Bourbon se dlouhá desetiletí těší celosvětové popularitě, vždyť po této zázračné ohnivé vodě se ptali již překupníci z New Orleans již v 18. století.

Bourbon je nápoj, jistě, pije se čistý, s ledem, v míchaných nápojích a tradičním koktejlem je třeba mátový julep. Je zjevné, k čemu od začátku míříme… K tomu, že si bourbon našel cestu do americké kuchyně. Díky své jantarové barvě a jemné, ač ostré, chuti se používá jako ingredience do nejrůznějších omáček, marinád, nákypů, paštik, cibulové polévky i sladkých koláčů. Setkat se tak můžete třeba s ořechovým Bourbon Kentucky Pie nebo čokoládovým Bourbon Pie s pekanovými ořechy. Ořechy a kakao jsou základem také pro typické Bourbon Balls, které nám mohou připomínat vánoční kuličky.

Americká whiskey (tedy bourbon mimo zákonem definovanou výrobní lokalitu) se ale skvěle hodí také do marinád na maso či do omáček a dipů. Tou nejtypičtější, která je ideální hlavně k hovězímu masu, je Bourbon Sauce. Její příprava není složitá a studená skvěle poslouží jako marináda, teplá pak jako omáčka. Recept na Bourbon Sauce obsahuje 1/4 šálku tmavé sójové omáčky, 1/2 lžičky tlučeného zázvoru, 1/4 šálku whiskey Jim Beam White, 2 lžíce octa2 lžíce melasy a 3/4 šálku pomerančové šťávy. Vyzkoušejte, domácí grilování pak dostane další rozměr.

zdroj a foto: PR.Konektor

Komentáře