Kulturní dědictví? Patří do něj i zabijačka

0
Pilsner Urquell

Nejde o žádné zhýralé obžerství, nejde ani o recept na dietu, masopust býval historicky jasně definovaným obdobím v roce, kdy se lidé postili, stejně tak přirozeným jevem byla zabijačka v kontrapunktu s časem, kdy si lidé utáhli opasek o pár dírek.

Na tradiční zabijačku se dnes navíc pohlíží jako na něco drastického, nekorektního, nepřijatelného – jako kdyby maso v supermarketu pocházelo z nějakých líhní na řízky balené v plastu, zákazník už dávno nevidí za kotletou zvíře, ale i člověka, který jej musí usmrtit a zpracovat. Beze zbytku, tako to dělali naši dědové na dvorku.

Pokud chcete zažít na vlastní kůži zvyky našich předků, což doporučujeme – zvláštne mladším ročníkům, které často nechápou a neváží si toho, co mají na talíři, tak třeba v sobotu 9. února od 12 do 17 hodin máte šanci zažít zabijačku v Plzeňském Prazdroji.

Co se bude servírovat? Jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar, guláš… Nad nádvořím legendárního pivovaru u Formanky budou k mání zabijačkové speciality, čerstvě čepované pivo Pilsner Urquell přímo od zdroje a Šest chmelů z únorové Volby sládků. Nebude chybět ani tradiční muzika, která se postará o náležitou atmosféru.

zdroj: Pilsner Urquell, 2media

Komentáře