Fialové brambory lákají na barvu, důležitější je jejich složení

0

Životní styl nás zajímá, tu a tam zmíníme nějaké nové dietní trendy, ovšem větší smysl nám dává přístup „jez co chceš, ovšem s mírou a k tomu se adekvátně hýbej,“ každopádně to, co tu máme dnes, smysl jako „zdravá surovina“ dává, i když na první pohled to můžeme působit jinak. Jsou totiž barvy, které lahodí našemu oku a které ne a pokud jde o jídlo, tak je to ještě složitější, jen si představte, jak na vás zapůsobí zelené maso, šedivá uzenina nebo modrá kaše. Nic moc, nez ohledu na to, že za barvou je přírodní barvivo.

Už podle fotky je zřejmé, že to co leží před námi na pomyslném stole jsou fialové brambory. Ano, jde o barevný výstřelek plný vitamínů, respektive nejen o výstřelek, ale také o surovinu, která má řadu zdravotních benefitů.

Fialové brambory jsou původem z horských oblastí And na pomezí Peru a Bolívie a za jejich netradiční barvou není žádná chemie, ale antokyany, tedy přírodní barviva. Samotná odrůda Blue Star vyniká mramorovým vzorem ve tvaru hvězdy a krásnou světle fialovou barvou dužiny po uvaření. Koupit je můžete v Tesco a je zapotřebí vědět, že brambory jsou od českého pěstitele, společnosti Brop. Zajímá vás produkt kulinářským pohledem?

Tak vězte, že se jedná se o varný typ B, dužina je po uvaření pevná a nerozvaří se, po smažení a pečení naopak křupavá navenek a jemná uvnitř, vhodná např. pro výrobu lupínků nebo jako příloha v podobě pečených brambor, bramborové kaše nebo jako barevný doplněk bramborového salátu a bramborových knedlíků.

Závěrem zmínka na téma zdravé potraviny, tak jak bylo naznačeno v úvodu – tyhle brambory nejsou zajímavé pouze na pohled, ale také z hlediska nutričního složení. Obsahují přibližně 5x více vitamínů, karotenů, zinku, a antioxidantů než běžné brambory a mají pozitivní vliv na zrak, cirkulaci krve a také srdečně- cévní onemocnění.

zdroj: Tesco

Komentáře