Bistro jako místo kultivovaného gastro zážitku, ne pivo a smažák na stojáka

0
foto: nedori, jan paukert bistro

Starší ročníky budou „postižené“ asi víc než mladší generace, výrazy jako „bistro“ a „bufet“ mají díky dekádám totalitního režimu nepříjemný nádech zavánějícím přepáleným olejem, lahůdkovým salátem, zavařenými jahodami se šlehačkou či smaženými variacemi sýra či vepřového řízku. Ano, ta scéna z Jáchyme, hoď ho do stroje, s topinkami za korunu, není od věci příliš daleko, nicméně realita dnešních dnů je jiná, než tomu bylo dřív.

Bistro může, a také většinou skutečně funguje, jako zajímavá alternativa ke svižnému stravování, takže pokud nemáte ani pomyšlení na to, že byste se přípravě pokrmů měli věnovat déle než pět minut, je tady alternativa k domácí kuchyni, třeba polyfunkční podnik Jan Paukert Bistro v pražském Karlíně, který otevřel znovu na jaře v pozměněné podobě.

Útulné bistro odkazující na luxusní prvorepublikové lahůdkářství Jan Paukert nyní vede italský kuchař Gianfranco Coizza, který sestavil nové nápadité večerní menu. Večeře jsou nově v nabídce každý všední den od 17:00 do 21:30 hodin. Večerní menu se skládá ze tří předkrmů, několika hlavních jídel a jednoho speciálního dezertu. Z bohaté nabídky si vyberou jak milovníci masa ve všech podobách, tak i ti, kteří dávají přednost spíše vegetariánským variantám pokrmů. Všechna zdejší jídla se připravují výhradně ze surovin od kvalitních a prověřených dodavatelů.

A co na zub? Tatarák, krevety i chřestové rizoto… Není žádným tajemstvím, že ideální zahájení příjemného večerního posezení představuje předkrm. Ten Jan Paukert Bistro (mimochodem adresa je Rohanské nábřeží 671/15, pokud byste chtěli vyrazit) nabízí ve třech variantách, na výběr máte variaci telecího a hovězího tataráku, krevety v bylinkové krustě a restovaný chřest s pošírovaným vejcem. Hlavních chodů je v menu hned šest. Milovníci masa si mohou pochutnat na kachním prsu s třešněmi či na tuňákovém tataki. Dále menu skýtá čtyři bezmasé pokrmy z italské kuchyně. V nabídce najdete špagety aglio olio e peperoncino s konfitovanými cherry rajčaty, chřestové rizoto, šafránovou fregulu “Campidanese“ a sicilskou caponátu se sýrem Burrata.

Na závěr si můžete dopřát opravdu nevšední dezert. Tým pod vedením italského kuchaře Gianfranca Coizzy si pro vás totiž připravil sladkou tečku v podobě redukce červeného vína s kefírovou pěnou, kandovanými citrusy a oříškové crumble. Samozřejmostí je také bohatá nabídka vína a osvěžujících drinků jako je například Aperol, Mimosa nebo Martini.

„Pracujeme neustále na vylepšeních. Brzy chceme přidat ještě maso z volného chovu, sušené maso i barbeque v Komodo grilovacím stylu. Rozšíříme také nabídku vína, drinků, tapas a typických fingerfood pokrmů,“ vzkazuje šéfkuchař Gianfranco Coizza.

zdroj a foto: nedori, jan paukert bistro

Komentáře